Papoušek šedý (Žako)


zako.jpg (80138 bytes)


Na rozdíl od většiny ostatních není tento papoušek pestře zbarven. Je jediným druhem svého rodu a je rozšířen ve 3 rasách v jižní Africe. Psittacus erithacus erithacus se vyskytuje v konžském deštném pralese na východ až do Ugandy a na severovýchodní pobřeží Viktoriina jezera, na západ zasahuje do guinejského deštného pralesa až po řeku Cavallu. Druhá rasa, Psittacus erithacus princeps, je větší, tmavší a žije na ostrovech Principe a Fernando Póo. Třetí rasa, Psittacus erithacus timneh, je rozšířena v guinejském deštném pralese na západ od řeky Cavally. Ocas má červenohnědý a kořen horní části zobáku masové barvy.

Papoušek šedý je zbarven převážně šedě, ocas a vrchní i spodní krovky ocasní jsou šarlatově červené. Neopeřené části hlavy (ozobí, uzdička a strany hlavy) jsou pokryty voskově bílou kůží. Zobák je černý, nohy šedé. Samice se od samců na pohled neliší. Délka dospělého ptáka je 35 až 40 cm, křídlo má 22 až 24 cm a ocas 8 až 10 cm. Zbarvení i velikost ptáků z různých oblastí vykazují značnou variabilitu. Papoušek šedý je ptákem lesů a pralesů a v nich obvykle vyhledává břehy řek. Mimo dobu hnízdění se shlukuje ve velká hejna čítající i stovky jedinců. Hnízdí v dutinách velkých stromů, kam samice snáší 2 až 5 vajíček. Doba inkubace je asi 30 dnů a mláďata opouštějí dutinu ve stáři přibližně dvou měsíců. Mladého žaka poznáme podle celotmavých očí (nemají žlutou duhovku). Krmíme je slunečnicí, ovsem, pšenicí, prosem, nezralou, máčenou nebo klíčenou kukuřicí a jinýmí obilovinami kromě žita. Dále zajišťujeme přísun ovoce a zeleniny všeho druhu, občas kus tvrdého tvarohu nakrájeného na kostky a vařené telecí nebo drůbeží maso. Mláďatům dáváme vaječnou míchanici, piškoty, banány, vařenou rýži a klíčené zrní.



český název : PAPOUŠEK ŠEDÝ (ŽAKO)
anglický název : African Grey Parrot
latinský název : Psittacus erithacus
řád : papoušci (Psittaciformes)
čeleď : papoškovití (Psittacidae)
průměrná délka života : 50 let



Back | Home