Papoušíček vrabčí


Tento pták je nejmenší z papoušků chovaných v klecích. Žije v 10 rasách v Jižní Americe od Guayany přes Brazílii až po severní Argentinu. Pokud sedí na bidélku, je celý zelený, jen čelo, líce a spodní část těla má světlejší se žlutým nádechem. Teprve když za letu roztáhne křídla, je vidět, že loketní letky, ruční krovky a spodní krovky jsou modré. Na rozdíl od ostatních papoušíčků má u tohoto druhu i samec zelený kostřec. Délka dospělého ptáka je 12 až 13 cm, křídlo má 8 cm a ocas necelé 3 cm. Váží sotva 25 gramů. Ve volné přírodě hnízdí v dutinách stromů, samice kladou svá bílá vajíčka na ztrouchnivělé dno. Bývají chováni ve voliérách, avšak zdá se, že stejně dobrých výsledků je možno dosáhnout v metrových klecích. Ačkoliv je velikost tohoto papouška nepatrná, bývá nesnášenlivý k jiným malým druhům ptáků, proto by měl být chován spíše v párech. Hnízdí v budce stejného typu jako andulky. Snůška obsahuje 3 až 8 vajíček snášených obden, sedí na nich samička, inkubace trvá 19 až 20 dnů. Mláďata opouštějí hnízdo ve stáří asi 25 dnů. Papoušíčky krmíme prosem, lesknicí, ovsem, pohankou, slunečnicí, zeleným krmením, ovocem a zeleninou. Nejvíce jim chutnájí bobule jeřábu, nezralé klasy kukuřice a sladká karotka. K okusování jim co nejčastěji poskytujeme čerstvé větvičky. V době krmení mláďat jim dáváme kromě vaječné míchanice také živočišnou (hmyzí) potravu, např. mravenčí kukly nebo larvy potemníka. Papoušíčci se zeleným kostrcem jsou tišší než ti s modrým kostrcem, kteří často, zvláště pak po vyvedení mláďat, dělají v místnosti hodně rámusu. Byli již dokonce odchováni kříženci papoušíčka vrabčího a andulky, mláďata se zbarvením podobala samci papoušíčka, měla však dlouhý ocas.



český název : PAPOUŠÍČEK VRABČÍ
anglický název : Guiana Parrotlet
latinský název : Forpus paserinus
řád : papoušci - Psittaciformes
čeleď : papoškovití - Psittacidae
průměrná délka života : údaj nezjištěn



Back | Home