Korela chocholatá


korela_chocholata.jpg (37114 bytes)


Je jediným zástupcem svého rodu a mnohými znaky, kterými se liší od ostatních ploskoocasých papoušků, jakoby poukazuje na vzdálené vývojové příbuzenství s kakaduy. Na hlavě má špičatou chocholku z úzkých per, kterou při náhlých změnách nálady nápadně vztyčuje, na kořeni zobáku úzký proužek kůže (stejně jako kakadu). I oranžové skvrny na lících připomínají skvrny mnohých druhů kakaduů. Základní zbarvení korely je šedé, na svrchní části těla s hnědým nádechem. Hlava a hrdlo jsou jasně žluté, chocholka šedožlutá. Na černošedých křídlech se táhnou podélné bílé pruhy. Střední a velké krovky křídelní a přední letky loketní jsou bílé, oči hnědé, zobák a nohy mají barvu černošedou. Dospělý pták má délku 30 až 32 cm, křídlo 16 až 17 cm a ocas 14 až 16 cm. Samice mívají méně pestré zbarvení hlavy a i oranžové skvrny na lících jsou mnohem méně zřetelné než je tomu u samců. Spodní pera ocasní má dospělý samec černá, samice světle žlutě pruhovaná.

Korela žije v celém vnitrozemí australského kontinentu. Páry zůstávají pohromadě i ve velkých hejnech. Patří k nejrychlejším letcům mezi papoušky. Živí se travními a plevelnými semeny, v kultivovaných oblastech také pšenicí. Samice kladou do stromových dutin 4 až 7 vajíček. Ve dne na nich sedí samec, což je mezi papoušky vyjímka. Mláďata se líhnou 18. až 21. den po začátku inkubace, budku poprvé opouštějí o měsíc později. Mladí ptáci se podobají dospělým samicím.

Korela patří k nejméně náročným ploskoocasým papouškům. Snadno hnízdí v budkách svou velikostí odpovídajících budkám pro rosely. Může být ve společnosti jiných ptáků (např. andulek, ale třeba i malých zrnozobých astrildů). Při pokusech o chov však raději jednotlivé páry izolujte, ptáci různých párů na sebe někdy útočí (hlavně samci) a ruší tak klidný průběh hnízdění. Naši zimu snáší korela bez problémů. Zvláštně se chová korela v případě, je-li její budka ohrožena. Zavěsí se nohama na bidélko u vletového otvoru, spustí tělo dolů, roztáhne křídla a vydává syčivý zvuk. Tímto způsobem v přírodě velice účinně "zastrašuje" nepřítele. Stejný zvuk vydávají také mláďata, otevřeme-li budku, i když jsou ještě téměř holá (kmitají přitom horní částí těla nahoru a dolů). Mláďata vychovaná člověkem jsou dokonale krotká. Existuje mutace albín (celobílá), částečný albín, strakatá, perlová (údajně se objevila poprvé v Německu v roce 1967) a dnes už asi mnoho dalších. U nás vyšla monografie o tomto papouškovi od ing. Dienstbiera, která o barevných mutacích pojednává podrobněji. Co se týká krmení, běžný jídelníček korel se skládá z prosa, lesknice, slunečnice, ovoce a zeleného krmení.



český název : KORELA CHOCHOLATÁ
anglický název : Cockatiel
latinský název : Nymphicus hollandicus
řád : papoušci - Psittaciformes
čeleď : papoškovití - Psittacidae
průměrná délka života : 18 let



Back | Home