Kakadu bílý


kakadu_bily.jpg (24434 bytes)


Je typickým představitelem rodiny kakaduů, kteří tvoří zcela zvláštní skupinu mezi velkými papoušky. Nejnápadnějším jejich znakem jsou prodloužená pera na hlavě ve formě chocholky, která bývá přilehlá k hlavě, je-li pták v klidu. Při sebemenším rozčilení (rozrušení) se vztyčí. Podle polohy chocholky a velkých výrazných očí dokáže po určité době majitel kakadua snadno rozpoznat jeho "náladu". Velmi silný zobák má spodní čelist širší než horní a je všestranným nástrojem, kterým pták zvládne i složitější zajištění dvířek klece.

Obývá severní a střední Molucké ostrovy v Indonézii, ostrovy Halmahera, Ternate, Fidore, Batjan a Obi. Kakadu bílý patří do rodu kakaduů černozobých a je jedním z největších kakduů vůbec. Je celý sněhově bílý včetně výrazné chocholky, na spodní straně letek a rýdovacích per se stopami žluté barvy. Nahé okruží okolo oka má modravě bílé, oči černé, zobák a nohy šedivé až černošedé. Délka dospělého ptáka je 45 cm, křídlo má 30 cm a ocas 18 cm. Samice se od samců zbarvením neliší, snad jen barvou očí (samice mívají oči barvy bordovohnědé, samci spíše černé). Pestrost barev jiných papoušků plně nahrazuje jeho krásně bílé peří a nápadný celkový vzhled. Hlas tohoto kakadua je drsný a pronikavý (zvláště, když se pořádně rozčílí). Po aklimatizaci jsou tito ptáci odolní vůči nízkým teplotám a mohou zůstat venku po celý rok. Ošetřování a krmení je stejné jako u ostatních velkých papoušků, dbáme na dostatek větví (popř. kusů měkkého dřeva) na okusování. Nepohrdnou ani moučnými červy či kobylkou. Pokud se budeme pokoušet o chov, poskytneme páru (nepředpokládám, že by měl někdo doma více těchto skvostných papoušků) robustní hnízdní budku a dostatek klidu, protože bývají v tomto období někdy přítomností člověka podrážděni, což může vést k zanedbávání, nebo dokonce k napadání mláďat. Doba inkubace (vysedávání nebo taky "jak dlouho sedí samice na vejcích") trvá 28 dní, mláďata opouštějí budku přibližně 80. den svého života.



český název : KAKADU BÍLÝ
anglický název : Greater White-crested Cockatoo
latinský název : Cacatua alba (Plyctolophus albus)
řád : papoušci - Psittaciformes
čeleď : papoškovití - Psittacidae
průměrná délka života : 40 let



Back | Home