Aratinga černohlavý


aratinga_cernohlavy.jpg (36484 bytes)


Papoušky rodu Aratinga označujeme podle stupňovitého špičatého ocasu jako klínoocasé. Mají silný, bočně nezploštělý zobák opatřený dobře viditelným vrubem. Křídla mají dlouhá, na konci s nápadně zúženou čtvrtou, někdy také první letkou. Podle Boettichera rozlišujeme 21 druhů, které jsou rozšířeny od jihu Severní Ameriky až po Bolívii a Paraguay. Žijí v pralese i ve stepích a často se také vyskytují ve značných výškách. Jsou velmi dobrými letci a obratně šplhají, avšak na zemi se pohybují těžkopádně. Některé druhy jsou stěhovavé. Svými silnými zobáky často ničí dřevěné konstrukce voliér. Ve společných voliérách jsou nesnášenliví, zejména k menším druhům. Přes zimu je raději stěhujeme do mrazuvzdorné místnosti.

Aratinga černohlavý je žlutozelený, avšak vrch, strany hlavy a bradu má hnědočerné, vole a hrdlo modravé. Jemné peří na holeni je červené. Ohbí krídel a ruční krovky jsou modré, na vnější straně zeleně lemované. Letky má modré, ruční letky s vnějším okrajem zeleným. Ocas je olivově zelený s modrým koncem, ze spodní strany černavý. Zobák má též barvu spíše černou. Délka dospělého ptáka je 30 cm, křídlo má 19 cm. Pohlavní dimorfizmus není na pohled patrný. Vyskytuje se v jihovýchodní Bolívii až po horní tok řeky Pilcomayo, v argentinské části Gran Chaca a v Paraguayi. V početnější skupině sedávají páry pohromadě, takže je můžeme určit, jinak to bývá často velmi obtížné. Hlasitě křičí, zejména brzy ráno, když se rozednívá. Nocují v budce často i mimo hnízdní období. Celoročně jim poskytujeme dostatečné množství větví na okusování. Kousky potravy si přidržují nohou. Krmíme je slunečnicí, prosem, ovsem, zeleninou a ovocem všeho druhu, v době hnízdění nezralým nebo klíčeným zrním a vaječnou míchanicí (viz PAPOUŠCI OBECNĚ).



český název : ARATINGA ČERNOHLAVÝ
anglický název : Black-headed Conure
latinský název : Aratinga nanday
řád : papoušci - Psittaciformes
čeleď : papoškovití - Psittacidae
průměrná délka života : 15 let



Back | Home