Ara vojenský


ara_vojensky.jpg (57391 bytes)


Bývá často zaměňován s malým arou vojenským (Ara militaris), který je trávově zelený, zatímco uvedený druh je žlutozelený. Čelo má šarlatově červené, kostřec a vrchní krovky ocasní modré. Velké krovky křídelní a spodní krovky ocasní jsou rovněž modré, ocas červenohnědý s modrými konci per. Nahé bělavé líce mají několik řad černých pírek, zobák je černý. Délka dospělého ptáka je 80 až 85 cm, křídlo měří 40 až 45 cm a ocas 50 až 60 cm. Rozeznáváme dvě rasy : Ara ambigua ambigua, který je rozšířen v Nicaragui, Kostarice, Panamě a západní Kolumbii, a Ara ambigua guayaquilensis, ten žije v západním Ecuadoru a v jihovýchodní Kolumbii. Je poměrně často dovážen. Pohlaví u nich opět není na pohled k rozeznání, i když někteří odborníci uvádějí, že samička je menší. Všichni arové potřebují za teplého letního počasí občasnou koupel a pokud ji nemají, trpí jejich opeření. Proto ptáka často kropíme odraženou vodou. Stříkačka musí vodu jemně rozprašovat a jakmile ji pták uvidí v rukou chovatele, začne se čepýřit, natřásat a roztahovat křídla. Celou proceduru doprovází hlasitým křikem. Pro promočeného papouška je největším nebezpečím průvan. Zatímco ostatní arové se naučí sotva pár slov, ara vojenský podle Markowského má dobrou schopnost imitovat lidský hlas. Ošetřování je stejné jako u ostatních druhů arů.



český název : ARA VOJENSKÝ
anglický název : Military Macaw
latinský název : Ara ambigua
řád : papoušci (Psittaciformes)
čeleď : papoškovití (Psittacidae)
průměrná délka života : 50 let



Back | Home