Ara hyacintový


ara_hyacintovy.jpg (55550 bytes)


Je jedním ze tří druhů zařazených do rodu modrých arů (Anodorhynchus). Liší se pouze užším očním kroužkem a neopeřeným holým místem kůže u spodní čelisti. Uzdička i líce jsou normálně opeřeny. Žije v párech v hlubokých pralesích střední Brazílie. Ara hyacintový je jedním z nejkrásnějších arů, i když nehýří tolika barvami jako ostatní. Je celý kobaltově modrý. Nejtmavší modř má na křídlech a na ocase. Kroužky kolem očí a proužek holé kůže u spodní čelisti jsou oranžově žluté, zobák je černý. Délka dospělého ptáka je 80 až 98 cm, křídlo má 35 až 36 cm a ocas 46 až 57 cm. Pohlavní dimorfizmus není patrný. Tento druh má nejsilnější zobák ze všech arů, avšak krotký pták ho nikdy nepoužije proti svému pánovi, v rukou rozumného chovatele je naopak velmi mírný. Proti chladu je otužilý, jen je potřeba ho uchránit před průvanem. Pro svou velikost je chován většinou na stojanech a je kupodivu, že proběhlo dosud jen málo pokusů chovat tyto nádherné ptáky ve velké voliéře, ve které by mohli hnízdit. Snad největší překážkou je ohromná síla jejich zobáku, která vyžaduje pletivo z mimořádně silného drátu. Jejich potrava se neliší od potravy ostatních arů. Snadno louskají i nejtvrdší ořechy para a je třeba jim dávat dostatek větví na okusování.



český název : ARA HYACINTOVÝ
anglický název : Hyacinthine Macaw
latinský název : Anodorhynchus hyacinthinus
řád : papoušci (Psittaciformes)
čeleď : papoškovití (Psittacidae)
průměrná délka života : 50 let



Back | Home