Ara ararauna


ara_ararauna.jpg (45597 bytes)


Domovinou tohoto krásného papouška je oblast Jižní Amerika od východní Panamy přes Ecuador, východní Peru, Bolívii a severní Paraguay až po brazilské státy Sao Paulo a Rio de Janeiro. Jednotliví ptáci se podle místa výskytu liší velikostí. Ararauna (někdy označován také jako ara modrý) má celou svrchní část těla a spodní krovky ocasní bledě modré se zelenavým leskem. Spodní část, boky, krk, líce a spodní krovky křídelní má oranžově žluté, čelo olivově zelené. Modrý ocas je na své spodní části zlatoolivový. Nahé líce jsou bělavé s několika řadami černozelených pírek, lemované dole hnědočerným pruhem se zeleným okrajem. Délka dospělého ptáka je 80 až 95 cm, křídlo má 37 až 39 cm a ocas 42 až 47 cm. Pohlavní dimorfizmus není patrný. Samec však při podráždění intenzívně zrůžoví na holých lících, kdežto samice zrůžoví jen zřídka a velmi slabě. Podaří-li se sestavit pár, ptáci se dobře snášejí a začnou-li hnízdit, nekladou pak obvykle zvláštní nároky na hnízdní budku. Ve většině případů postačí bedna přiměřené velikosti (asi jako bouda pro středně velkého psa) umístěná na zemi. Na dno budky dáváme směs ztrouchnivělého dřeva a řezanky. Samice kladou 1 až 2 poměrně malá vejce (o něco větší než holubí), na kterých sedí většinou sami 24 až 28 dnů. V této době samec odhání každého od hnízda, pečlivě ho střeží a krmí sedící samici. Mláďata jsou první týden po vylíhnutí slepá a v prvních čtyřech týdnech rychle rostou bez známek opeření. Pak se jim začínají tvořit brky, mláďata tmavnou a v 10 týdnech jsou opeřena. Ve 12 týdnech vylézají z budky a pokoušejí se přijímat potravu. Za týden nato začínají létat, jsou zbarvena jako dospělí, avšak nemají jejich velikost, oči mají tmavé a zobák méně zahnutý. Teprve v 6 měsících svého věku mají vzhled rodičů a pouze tmavé oči prozrazují jejich věk. Ošetřování a krmení tohoto papouška je stejné jako u všech velkých papoušků.



český název : ARA ARARAUNA
anglický název : Blue and Yellow Macaw
latinský název : Ara ararauna
řád : papoušci (Psittaciformes)
čeleď : papoškovití (Psittacidae)
průměrná délka života : 50 let



Back | Home