Ara arakanga


ara_arakanga.jpg (80390 bytes)


Žije ve Střední a Jižní Americe od jižního Mexika přes východní Kolumbii, východní Ecuador, východní Peru a Bolívii až do pralesů Brazílie jižně od řeky Amazonky. Arakanga je šarlatově červený, jen letky, ruční krovky, kostřec, vrchní i spodní krovky a špičky ocasních per má modré. Velké křídelní a ramenní krovky jsou zlatožluté se zelenými konci. Nahé líce barvy masově růžové až bílé nemají řady malých pírek, jak je známe u ostatních arů. Horní čelist je bělavá s třírohou hnědočervenou skvrnou na spodním okraji a s černavou špičkou, spodní čelist je černá. Délka dospělého ptáka je 80 až 90 cm, křídlo má 38 až 40 cm a ocas 49 až 62 cm. Samice mají stejné zbarvení jako samci. Velmi dobře se přizpůsobují našim klimatickým podmínkám, takže mohou být přes zimu i v zahradní voliéře s nepatrně vyhřívaným krytým prostorem. Přílišné teplo v zimě arům neprospívá. Vzhledem ke svým rozměrům jsou tito arové většinou chováni na stojanech. Měli by mít možnost volného pohybu po místnosti, co nejčastěji, i za teplého letního deště, jim prospívá pohyb v zahradní voliéře. Papoušek by měl být stále zaměstnán a potřebuje co nejčastěji vidět svého pána. Krmíme je slunečnicí, kukuřicí, ovsem, pšenicí, ovocem, ořechy a zeleninou. Pochoutkou je jim tvrdý chléb namočený ve slazeném mléce.



český název : ARA ARAKANGA
anglický název : Red and Yellow Macaw
latinský název : Ara macao
řád : papoušci (Psittaciformes)
čeleď : papoškovití (Psittacidae)
průměrná délka života : 50 let



Back | Home