Amazoňan kubánský


amazonan_kubansky.jpg (27847 bytes)


Žije v pěti rasách na Kubě, na ostrově Pinos, na několika ostrůvcích v Karibském moři a na Bahamském souostroví. Jeho početní stav v poslední době tak poklesl, že je zařazen mezi chráněné druhy v seznamu IUCN. Čelo, vrch hlavy a okolí očí má bílé, hrdlo a líce růžové a střed břicha vínově rudý. Ruční letky jsou modré, vnější ocasní pera u kořene červená, dále modrá, ostatní povrch těla je zelený. Ohbí křídla má červenou barvu. Délka dospělého ptáka je 32 cm, křídlo má 18 cm a ocas 10 cm. Pohlavní dimorfizmus není patrný. Patří mezi nejmenší amazoňany. V mládí velmi snadno zkrotne a tuto vlastnost má pak trvale. Po převozu k nám je značně náročný na teplo (optimální teplota pro něj je asi 25 stupňů Celsia) a zvlášť špatně snáší náhlé ochlazení. Později se však stává stejně otužilým jako ostatní druhy. Schopnost mluvit a hvízdat melodie se u amazoňana kubánského někdy přeceňuje, avšak jeho ostatní vlastnosti jsou opravdu velmi příjemné.



český název : AMAZOŇAN KUBÁNSKÝ
anglický název : Cuban Amazon Parrot
latinský název : Amazona leucocephala
řád : papoušci (Psittaciformes)
čeleď : papoškovití (Psittacidae)
průměrná délka života : 40 let



Back | Home