Alexandr vousatý


alexandr_vousaty.jpg (37441 bytes)


Alexandři tvoří skupinu papoušků čítající podle Boettichera 12 druhů. Alexandr vousatý se vyskytuje v sedmi rasách v celé Zadní Indii na západ až po stát Asám, Kumaon, na jih až k provincii Tenaserim v Barmě, na ostrovech Andamanech, v jižní Číně, v jižním Borneu, na Jávě a přilehlých ostrovech, na Sundských ostrovech, Seychelech a Mauritiu. Jeden druh žije v Africe. Jsou štíhlí, délka dospělého ptáka je 35 cm, křídlo má 15 cm a ocas 20 cm se dvěma značně prodlouženými středními pery. Zbarveni jsou převážně zeleně, hlava je šedá s modrým nádechem, úzký proužek na čele a uzdička jsou černé. Široké černé pruhy od spodní čelisti ohraničují spodní část líce (připomínají vousy). Vole a hruď jsou růžové a na křídlech je patrná žlutá skvrna. Samci mají horní zobák většinou červený a spodní černý, kdežto samice mají obě čelisti černé, takže pohlaví u dospělých ptáků se dá většinou snadno rozpoznat. Létají rychle, ale také obratně šplhají a běhají po zemi. V přírodě hnízdí tento druh často v blízkosti obdělávaných polí. Po vyhnízdění vytvářejí ve volné přírodě často hejna, která působí na rýžových a kukuřičných polích stejně jako v sadech a na plantážích značné škody. Vyžadují větší voliéru a zpravidla ničí dřevo. S jinými ptáky kromě kurovitých a holubů je lze chovat pouze vyjímečně. Krmíme je slunečnicí, ovsem, prosem, zeleným krmivem, ovocem a zeleninou.



český název : ALEXANDR VOUSATÝ
anglický název : Moustache Parrakeet
latinský název : Psittacula alexandri
řád : papoušci - Psittaciformes
čeleď : papoškovití - Psittacidae
průměrná délka života : 25 let



Back | Home