Alexandr rudohlavý


alexandr_rudohlavy.jpg (24801 bytes)


Je rozšířen ve třech rasách v Přední i Zadní Indii, na Cejlonu, v Asámu a jižní Číně. Na svrchní straně těla má peří olivově zelené, na spodní straně žlutozelené. Hlavu má vínově rudou s modrým nádechem, na krku úzký černý proužek a na týle světle modrozelený pásek. Na ohbí křídla vyniká malá hnědočervená skvrna. Střední ocasní pera jsou zelenomodrá s bílými okraji, ostatní ocasní pera, zejména na vnějších praporech, jsou převážně žlutá. Horní část zobáku je červenožlutá, spodní černavá. Samice má hlavu modrošedou, na krku žlutý proužek a zobák světlejší, nemá skvrnu na ohbí křídla. Délka dospělého ptáka je 35 cm, křídlo má 13 cm a ocas 20 cm. Mláďata jsou podobná samici. Samici se také podobá poněkud větší alexandr černohlavý (Psittacula himalayana), u kterého mají obě pohlaví břidlicově zbarvenou hlavu. Střední ocasní pera má však alexandr rudohlavý s bílými okraji, kdežto černohlavý se žlutými. Alexandr rudohlavý je převážně pralesním ptákem, i když se vyskytuje také v zalesněných kulturních oblastech. Potravu, semena a plody stromů, jimiž se živí, vyhledává v menších hejnech. Na zemi se zdržuje jen zřídka. Velmi rychle létá a má ze všech alexandrů nejpříjemnější hlas. Samice kladou 4 až 6 vajec do přirozené stromové dutiny, kterou si také často samy vytvářejí.

Jeho celkový vzhled i kresba jsou velmi elegantní, nekřičí jako ostatní alexandři a může být ve společnosti i s jinými ptáky. Pokud se však budeme pokoušet o chov, umístíme ve voliéře samotný pár. Zajímavý je tok samečka, při kterém pobíhá po bidélku a vydává zpěvavé zvuky. Náhla se zastaví a rychle se uklání. Přes zimu můžeme tyto papoušky chovat v uzavřené chráněné části zahradní voliéry, je-li alespoň částečně vyhřívaná, neboť za mrazu mu (ostatně jako všem alexandrům) často omrzají nohy. Máme-li je přes zimu ve vytápěném prostoru, mají tendenci hnízdit velmi brzy z jara (leden až květen). Je lepší je ponechat v nevytápěné, avšak mrazuvzdorné místnosti, abychom tok pozdrželi až do jarního vypuštění do zahradní voliéry. Byli již odchováni ptáci variace lutino (žlutá), zlatožlutí s růžovou hlavou bez modrého nádechu, s bílým proužkem na krku a s bílými středními ocasními pery. Alexandra rudohlavého krmíme slunečnicí, ovsem, prosem, zeleninou a ovocem. Má rád také nezralé klasy kukuřice a vařenou slazenou rýži. Krmí-li mláďata, dáváme navíc vaječnou míchanici a suchary máčené v mléce.



český název : ALEXANDR RUDOHLAVÝ
anglický název : Blossom-headed Parrakeet
latinský název : Psittacula cyanocephala
řád : papoušci - Psittaciformes
čeleď : papoškovití - Psittacidae
průměrná délka života : 25 let



Back | Home